2009. július 15., szerda

St. Andrews, Skócia


A skóciai Fife grófságbeli St Andrews katedrálisa festői helyen, a tengeröböl partján fekszik. Egykor Skócia egyházi központja volt, a 11. századtól püspökség, a 15. századtól érsekség székhelye. Hatalmas katedrálisát egy korábbi templom helyén, a 12. században kezdték építeni, s 1318-ban I. Róbert király (Robert the Bruce) jelenlétében szentelték fel.

1559-ben a skót reformátor, John Knox tüzes prédikációt tartott a városban, s utána a felheccelt tömeg kirabolta a templomot. Hamarosan a használata is megszűnt, s a magára hagyott templom lassacskán összedőlt. A 16. század végén ledőlt a központi torony, amely magéval rántotta a templom nyugati részét, a maradványokat pedig a helyi lakosok apránként elhordták.



A romok védelmét 1826-ban kezdték meg, s ahol a falakat az alapozásig lebontották, ott a temetőkert gyepjén jelezték Skócia egykori legnagyobb katedrálisának körvonalait.

2 megjegyzés:

  1. fantasztikus hely, volt szerencsém többször megfordulni erre. a bejegyzés utolsó képe egyébként nem légifelvétel, hanem az említett "korábbi templom" (St. Rule) mai napig megmaradt tornyából készült. amúgy a St Andrews-i vár kb 50 méterre van a katedrális romjaitól. ha nem gáz, belinkelem a blogbejegyzést amit írtam a városról, ott van fotó a várról is: http://dundonian.blog.hu/2008/12/01/st_andrews

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszönöm az észrevételt!

    Duca di Salina

    VálaszTörlés